Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Francuskie ciasteczka"
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 367
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 104
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 107
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 61
Polecam.
Odsłon: 79
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 367
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 104
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 107
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 61
Polecam.
Odsłon: 79
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena sztuki ok. 2,70 zł.
Wartość odżywcza sztuki 260 kcal Białko 5 g/Tłuszcz 14 g/Węglowodany 27 g.
Mleko zagotowujemy z miąższem wanilii, studzimy. 2 żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodajemy mleko i mąkę kukurydzianą, mieszamy, aby masa lekko zgęstniała.
Z płatów ciasta francuskiego wycinamy kwadraty. Na każdym rozsmarowujemy masę mleczno-jajeczną. W dwóch rogach układamy obrane ze skórki połówki brzoskwiń. Dwa przeciwległe rogi kwadratu łączymy, aby nie zakrywały owoców. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody. Pieczemy ok. 20 minut w 200oC.
Ostudzone ciastka możemy posypać cukrem pudrem.Źródło: Rewia