Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Małe ciasteczka, które bajecznie prosto się przygotowuje, a dodatkowo, tak niewiele to kosztuje. Gotowe składniki tylko mamy, posypujemy ciasto i je odpowiednio składamy. Potem tylko krojenie i szybkie pieczenie. Na imprezę, na spotkania, do kawy w sam raz do schrupania.
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 128
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 155
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 879
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 173
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 103
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 128
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 155
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 879
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 173
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 103
Składniki
Piekarnik nastawiamy na ok. 210°C. Ciasteczka cynamonowe: Ciasto rozwijamy, składamy na połowę po długości i rozkładamy, dzięki temu wyznaczymy sobie równą linie. Całą powierzchnię posypujemy cukrem cynamonowym, następnie zaczynając od dłuższych boków składamy ciasto do środka, do wyznaczonej linii.
Ciasto ponownie posypujemy cukrem, składamy i dociskamy, np. za pomocą wałka. Za pomocą widelca dociskamy ciasto, tylko od strony łączenia.
Kroimy na paski o grubości ok. 1 cm, maksymalnie 1,5 cm.
Paski ciasta (stroną przecięcia, patrz na zdjęcie) układamy, w odstępach, na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 12 min, do zrumienienia. Pozostawiamy 2 -3 min i zdejmujemy z blachy, odstawiamy do przestygnięcia. Rada: porcję z jednego ciasta można podzielić na dwa pieczenia.
Ciasteczka trzcinowo karmelowe: Przygotowanie jest identyczne jak wyżej, tylko ciasto polewamy syropem trzcinowym, za pomocą pędzelka rozsmarowujemy na całej powierzchni, a następnie posypujemy zmieloną przyprawą karmelowo waniliową.