Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Calfoutis to francuski, pieczony deser, najczęściej z wiśniami. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by przygotować go w wersji ze świeżymi jagodami. Francuskie mamy podają go dzieciom na podwieczorek, ale świetnie sprawdzi się o każdej porze dnia. To wspaniały deser na lato, w którym dominują owoce, a nie ciasto. Smacznego!
Forma do tarty o średnicy 25 cm
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 157
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 19
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 83
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 405
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19578
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 157
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 19
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 83
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 405
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19578
Składniki
Mąkę przesiej do głębokiej miski. Dodaj cukier, mleko i jajka. Zmiksuj na jednolitą masę.
Oczyść, umyj i osusz jagody. Formę wysmaruj dokładnie masłem. Ułóż w niej równą warstwę owoców. Zalej ją wcześniej przygotowaną masą.
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza (w trybie góra-dół) i piecz ok. 25 minut.
Ostudź przez chwilę i posyp cukrem pudrem przed podaniem.