Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Francuskie kanapki"
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 23
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 21
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21467
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 39
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 133
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 23
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 21
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21467
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 39
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 133
Składniki
Ciasto francuskie wyjmij z lodówki, ułóż na desce. Z każdego płata wykrój szklanką po dwa kółka. Ułóż je na pokrytej pergaminem blasze do pieczenia.
Jajko wbij do miseczki, rozkłóć widel cem. Połowę krążków posmaruj rozmąconym jajkiem. Oprósz lekko solą i posyp pestkami słonecznika. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz na złoty kolor.
Wędlinę oraz żółty ser pokrój w plasterki. Pomidory opłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Jeśli chcesz, możesz sparzyć je wrzątkiem na sicie, przelać zimną wodą, a potem obrać ze skóry.
Przygotowane pomi dory pokrój w plasterki, usuń gniazda nasienne. Opłucz kilka listków sałaty i świeżych ziół.
Upieczone krążki z ciasta francuskiego wyjmij ostrożnie z piekarnika, lekko przestudź. Na połowie krążków rozłóż opłukaną i osuszoną sałatę, listki świeżych ziół, wędlinę, ser oraz pomidory. Oprósz je solą i pieprzem. Przykryj krążkami ze słonecznikiem.
Aby ciasto francuskie nie urosło za szybko, a potem gwałtownie nie opadło, do piekarnika wstaw żaroodporne naczynie lub foremkę z wodą. Pamiętaj też, by kilkanaście minut wcześniej rozgrzać dobrze piekarnik.
porcji, czas ok. 30 min; porcja – 360 kcal, cena 2,20 zł.
Ciasto francuskie jest tłuste, nie smaruj więc bułeczek masłem.Źródło: Świat kobiety