Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Francuskie ślimaczki bakaliowe"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 25
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 209
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 193
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 25
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 209
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 193
Składniki
Orzechy posiekaj, upraż na suchej patelni, przesyp na talerzyk. Żurawinę także posiekaj, dodaj do orzechów razem z tartymi migdałami, cukrem i aromatem waniliowym. Wszystko starannie wymieszaj.
Ciasto francuskie delikatnie rozwiń na stolnicy, lekko je rozwałkuj i rozetnij na pół wzdłuż dłuższego boku. Żółtko wbij do śmietany, wymieszaj masę widelcem. Mieszanką posmaruj rozcięte ciasto.
Każdy kawałek ciasta posyp przygotowanymi bakaliami, pozostawiając wolne miejsce przy dłuższych bokach. Zwiń dość ciasno roladki. Każdy rulon potnij na 10 jednakowej grubości plastrów.
Powstałe ślimaczki poprzekładaj do papierowych papilotek na muffinki. Ułóż je na blaszce i wsuń do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz 15 min (jeśli ciasto zacznie zbyt szybko się rumienić, przykryj je kawałkiem folii aluminiowej).
Ślimaczki wystudź na kratce. Przed podaniem oprósz je mieszanką cukru pudru i cynamonu.Źródło: Tina