Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Fryzyjski torcik z powidłami"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 27
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 21
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 20
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 22
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 27
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 21
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 20
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 22
Składniki
Do 250 g mąki i proszku do pieczenia dodajemy 175 g masła, 2 torebki cukru waniliowego, śmietanę i wyrabiamy, aż się połączą. Ciasto wstawiamy na 20 minut do lodówki. Do miski wsypujemy 150 g mąki, cukier, 100 g masła, torebkę cukru waniliowego i wyrabiamy kruszonkę.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na trzy części. Jedną wykładamy dno tortownicy, nakłuwamy widelcem, posypujemy kruszonką i pieczemy 15–20 minut w 200oC. W ten sposób pieczemy kolejne dwa placki. Ubijamy kremówkę, dodając pod koniec cukier i torebkę cukru waniliowego. Powidła łączymy z cynamonem i śliwowicą, mieszamy.
Dwa krążki smarujemy powidłami, a następnie wyciskamy grubą warstwę bitej śmietany. Krążki układamy jeden na drugim i przykrywamy trzecim. Posypujemy cukrem pudrem.
Czas przygotowania 120 minut. Cena porcji ok. 2,10 zł
Wartość odżywcza porcji - 620 kcal. Białko 6 g/Tłuszcz 41 g/Węglowodany 57 gŹródło: Rewia