Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne pączki z parzonego ciasta. Pączki te znane są pod wieloma nazwami: gniazdka, pączki hiszpańskie, pączki wiedeńskie lub pączki parzone. Jak by ich nie nazywać są naprawdę bardzo smaczne i jedne z moich ulubionych pączków. Delikatne, lekkie i puszyste.
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 97
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 59
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 207
Polecam.
Odsłon: 1788
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 97
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 59
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 207
Polecam.
Odsłon: 1788
Składniki
W garnuszku zagotować wodę wraz z masłem i szczypta soli. Kiedy woda się zagotuje, a masło rozpuści, pod garnkiem zmniejszyć grzanie i przesiać do niego mąkę. Całość dokładnie i szybko wymieszać. Ciasto ma odchodzić od ścianek garnka. Gotowe ciasto odstawić do ostygnięcia.
W międzyczasie z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty ( ich wielkość zależy od tego jak duże mają być wasze pączki. Moje o wielkości 5 x 5 cm) Kiedy ciasto przestygnie, do garnka dodawać po jednym jajku, całość mieszając mikserem. Gotowe ciasto przelozyc do rękawa cukierniczego z dołączona tylką w kształcie gwiazdki.
Na głębokiej patelni, lub w garnku rozgrzać tłuszcz. Na papierowe kwadraty wyciskać, z ciasta koła. Na gorący olej wrzucać pączki wraz z papierem, papierem do gory i smażyć. Kiedy ciasto zanurzy się w oleju delikatnie oderwać od ciasta papier. Pączki smażyć po obu stronach na zloty kolor.