Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Gniazdka z frużeliną wiśniową"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1003
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1120
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11475
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1003
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1120
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11475
Składniki
Z ciasta wytnij 12 kwadratów. Każdy kwadrat delikatnie złóż na pół (powstanie trójkąt), ostrym nożem natnij po bokach na ok. 1 cm szerokości, nie nacinając do końca. Kwadraty ponownie rozwiń, górny brzeg przełóż na dół a dolny na górę (otrzymasz łódeczki). Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 min w temp. 180°C.
Mleko zagotuj. Do miski włóż żółtka, dodaj przesiany cukier puder oraz cukier wanilinowy, zmiksuj i dodaj mąkę. Nie przerywając miksowania do masy powoli wlej gorące mleko. Całość przelej do rondla, podgrzewaj ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje. Ciasteczka wystudź. 3. Żelatynę rozpuść w minimalnej ilości wrzątku. Do mąki dodaj 1 łyżkę zimnej wody, wymieszaj.
Do garnuszka włóż wydrylowane wiśnie, wsyp cukier, wymieszaj. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści (nie doprowadzając do wrzenia). Dodaj cytrynę, wodę z mąką, zagotuj. Powoli wlewaj rozpuszczoną żelatynę mieszając, by nie wytworzyły się grudki. Wystudź, by sos zgęstniał. 4. Ciasteczka wypełnij przestudzonym budyniem i polej wystudzoną frużeliną wiśniową.
50 minut. Sztuka: 320 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie