Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Gruszki na migdałowym posłaniu"
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20656
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 50
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5189
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 50
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20656
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 50
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5189
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 50
Składniki
Gruszki cienko obierz, od spodu wytnij gniazda nasienne. Włóż do garnka. Wlej wino i ok. 100 ml wody. Dodaj miód, anyż, sok z cytryny. Gotuj 2-3 minuty. Zdejmij z ognia. Owoce wystudź w zalewie. Ciasto rozwiń, zostaw w pokojowej temperaturze, by rozmarzło.
Proszek budyniowy rozprowadź w 100 ml mleka. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Wlej rozrobiony budyń. Gotuj, aż masa zgęstnieje. Wymieszaj ją z likierem oraz mielonymi migdałami.
Ciasto równo rozwałkuj. Przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Na placku rozsmaruj budyń i ułóż gruszki z zalewy. Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 25 minut w 200°C. Oprósz cukrem pudrem. Udekoruj np. gwiazdkami anyżu z zalewy.Źródło: Naj