Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Gruszki w cieście"
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 119
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 12834
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 82
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 49
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 119
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 12834
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 82
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 49
Składniki
Z mąki, żółtek, masła, cukru i szczypty soli wyrobić kruche ciasto, schłodzić. Gruszki umyć, obrać, przekroić wzdłuż, wydrążyć gniazda nasienne. Rodzynki sparzyć, osączyć, zalać wódką, po 15 minutach wymieszać z orzechami i miodem.
Połówki gruszek napełnić bakaliami, złożyć z powrotem. Ciasto rozwałkować, pociąć na kwadraty o boku 15 cm. Każdą gruszkę owinąć ciastem, ponakłuwać je widelcem, brzegi dokładnie skleić.
Gruszki w cieście ułożyć na wysma- rowanej blasze. Białko lekko ubić, posmarować nim każdą gruszkę. Piec w temp. 180oC przez ok. 20 minut na złoto.
Do deseru wybierz najtwardsze owoce. Zmiękną w trakcie pieczenia, ale nie na tyle, by puścić sok, więc ciasto pozostanie kruche.Źródło: Twoje Imperium