Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Gruszki w cieście francuskim"
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 9211
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 184
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 32
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 126
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 471
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 9211
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 184
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 32
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 126
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 471
Składniki
Gruszki umyj pod bieżącą wodą, obierz. Owoce przekrój na pół, łyżeczką delikatnie wydrąż gniazda nasienne. Każdą połówkę lekko natnij z wierzchu ostrym nożem. Do miseczki włóż serek homogenizowany, dodaj proszek budyniowy, dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
Jeśli używasz mrożonego ciasta francuskiego, pozostaw je na kilka godzin w temperaturze pokojowej, by się rozmroziło. Płat ciasta rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Połówki gruszek napełnij masą serowo-budyniową i ułóż na cieście (masą do dołu), zachowując odstępy 3 cm. Nożem wytnij w cieście wokół owoców ich kształt. Wierzch gruszek posyp brązowym cukrem i cynamonem.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180° C. Włóż blachę z ciasteczkami, piecz 20-25 minut, aż ciasto się zrumieni. Śmietankę ubij na sztywno mikserem, pod koniec ubijania dodając cukier puder (do smaku). Ciasteczka podawaj z kleksem bitej śmietany.
Gdy ciasteczka przestygną, ich wierzch możesz polać miodem i posypać posiekanymi orzechami.
45 minut Sztuka: 230 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie