Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gruszki z sosem waniliowym"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2135
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 975
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 214
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20991
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2135
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 975
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 214
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20991
Składniki
Gruszki umyj, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne. Cytrynę pokrój w plastry. Do rondelka wlej 4 szklanki wody, dodaj plasterki cytryny oraz cukier. Zagotuj, gdy zacznie wrzeć zmniejsz ogień i włóż gruszki. Gotuj ok. 10 min (powinny pozostać lekko twardawe). Gruszki wyjmij z syropu i odstaw, by wystygły.
Śliwki pokrój w kawałki. Migdały podpraż na suchej patelni. Biszkopty pokrusz. Przełóż do miski, dodaj śliwki oraz migdały, wymieszaj. Skrop alkoholem.
Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i czubkiem noża wydrąż ziarenka. Do rondelka wlej mleko oraz śmietankę. Dodaj ziarenka wanilii, zagotuj. Do żółtek wsyp brązowy cukier, utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę.
Wciąż miksując, powoli, małymi porcjami wlewaj gorące mleko. Masę przelej do garnka i gotuj na bardzo małym ogniu około 10 min aż krem zgęstnieje. Można też ją przelać do szklanej miski i podgrzewać w kąpieli wodnej. Środki gruszek wypełnij masą biszkoptową. Podawaj z sosem waniliowym.
40 minut. Porcja: 350 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie