Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czas przedświąteczny można umilić sobie tartą łączącą dwie pory roku. Jesienne gruszki i zimowe suszone śliwki oraz migdały, które w takim połączeniu mają bardzo świąteczny smak. Cynamon i syrop klonowy dla osłodzenia życia.
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 17
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 201
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 171
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 17
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 201
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 171
Składniki
Mąkę, cukier, sól, jajko i masło wyrobić w misce na grudkowaną masę, przenieść na blat i wyrobić na gładkie ciasto.
Wyłożyć ciastem formę do tarty. Spód ciasta nakłuć widelcem. Formę z ciastem wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Po schłodzeniu na ciasto położyć pergamin i wysypać je roślinami strączkowymi, aby podczas pieczenia nie opad brzeg. Wstawić ciasto do zimnego piekarnika i piec 25 minut w temp. 200C
Gruszki obrać ze skórki, wyciąć środki, a połówki pokroić w plastry, śliwki pociąć w plasterki, a migdały lekko skruszyć tak, żeby część została w całości.
Ciasto wyjąć z piekarnika poukładać na nim gruszki, posypać śliwkami, migdałami oraz cynamonem i kardamonem.
Zapiekać wszystko przez kolejne 15-20 minut.
10 minut przed wyjęciem ciasta polać wszystko syropem klonowym.