Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Gwiazdki pomarańczowe"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 182
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 102
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1804
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 61
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 182
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 102
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 1804
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 61
Składniki
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodaj skórkę z pomarańczy, cukier, cukier waniliowy oraz pokrojone na kawałeczki zimne masło. siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wtedy dodaj żółtko. Szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię, schładzaj 30 minut.
Potem ciasto ułóż na stolnicy oprószonej mąką. Rozwałkuj na cienki placek. Foremką wytnij ciasteczka w kształcie gwiazdek. Ew. zrób nich dziurki na tasiemkę. Skrawki ponownie zagnieć, rozwałkuj i z placka wytnij kolejne ciastka.
Ciasteczka ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Piecz 10–12 minut. Wyjmij i odłóż do wystudzenia. Ew. przeciągnij tasiemki przez dziurki i powieś ciastka na choince.
Cukier puder utrzyj z sokiem na gęsty lukier. Dla wzmocnienia smaku do lukru możesz dodać pomarańczowy zapach do ciasta albo trochę likieru z pomarańczy. Ciasteczka udekoruj paseczkami i kropeczkami lukru. Zanim polewa zastygnie, przyklej cukrowe perełki.Źródło: Tina