Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne, idealne do tureckiej herbaty. Mają fajny, rustykalny, nieporządny wygląd – są lekko popękane. Smakują chałwą, choć nie są aż tak słodkie jak ona. Te ciasteczka to zdecydowany faworyt mojego męża. Z poniższej proporcji otrzymasz około 25 ciastek.
Letnia wersja włoskiego makaronu.
Odsłon: 39
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 41
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 40
Letnia wersja włoskiego makaronu.
Odsłon: 39
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 41
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 40
Składniki
Wszystkie składniki (oprócz nasion sezamu) włożyć do malaksera i zmiksować. Można również wyrobić ciasto ręcznie lub mikserem. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt suche – można podczas miksowania dodać 2 łyżki chłodnej wody.
Z ciasta formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, lekko spłaszczać w dłoniach i układać na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia). Ciasteczka oprószyć delikatnie sezamem.
Piec w temperaturze 180°C przez około 13 – 15 minut. Po upieczeniu pozostawić przez chwilę na blaszce (będą dość miękkie), następnie przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.