Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta z jabłkami i kruszonką, czyli nic innego jak jabłecznik / szarlotka to absolutna klasyka, która posmakuje każdemu. Nie jest zbyt słodka, bo przesadna słodycz nie pasuje mi do tego ciasta, pełna jabłek, z dużą ilością pysznej kruszonki.
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 587
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 137
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 145
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 106
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 587
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 137
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 145
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 106
Składniki
Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy 27cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia.
W międzyczasie obieramy jabłka, pozbawiamy je gniazd nasiennych i kroimy w dużą kostkę. Zasypujemy cukrem i prażymy na patelni przez około 10 minut, aż zaczną się rozpadać.
Zagniatamy wszystkie składniki na kruszonkę.
Jabłka wykładamy na podpieczony spód, posypujemy kruszonką. Pieczemy jeszcze przez około 15 minut, do zezłocenia kruszonki.