Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Jabłecznik z orzeszkami pinii"
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 76
Polecam.
Odsłon: 90
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 30
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 114
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 76
Polecam.
Odsłon: 90
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 30
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 114
Składniki
Jabłka obrać, pokroić na cząstki, po wykrojeniu gniazd nasiennych natychmiast skropić sokiem cytrynowym, by nie ściemniały.
Masło utrzeć z solą, 12,5 dag cukru i cukrem wanilinowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijać 3 jajka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Wsypywać do ucieranej masy na przemian ze śmietaną kremówką.
Całość dobrze wymieszać mikserem. Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem. Na spodzie rozsmarować przygotowane ciasto.
Rozłożyć jabłka, wcisnąć je w ciasto. Posypać 3 dag orzeszków piniowych. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. 3 Kwaśną śmietanę wymieszać z pozostałymi jajkami, proszkiem budyniowym i pozostałym cukrem.
Po 12 minutach pieczenia ciasto wyjąć z piekarnika. Polać je przygotowaną masą śmietanową. Ponownie ciasto wstawić do piekarnika i piec kolejne 50 minut.
Wystudzić na kratce kuchennej. 4 Pozostałe orzeszki piniowe zrumienić na suchej patelni (od czasu do czasu zamieszać, aby się nie przypaliły). Przed podaniem udekorować ciasto orzeszkami oraz listkami mięty.
Czas przygotowania: około 75 minutŹródło: Życie na gorąco