Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Jabłecznik z żurawiną"
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 696
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 16821
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 123
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 696
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 16821
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 123
Składniki
ok. 60 minut
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Masło utrzeć z 25 dag cukru, solą i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Kolejno wbijać 4 jajka.
Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do masy maślanej. Wlać mleko. Wymieszać ciasto mikserem.
Blachę wyłożyć pergaminem. Na spodzie rozsmarować ciasto. Rozłożyć kawałeczki jabłek, lekko wciskając je w ciasto. Łyżeczką nałożyć małe porcje konfitury na wierzch placka. Wstawić go do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 15 minut.
Śmietanę wymieszać z proszkiem budyniowym, pozostałymi jajkami i resztą cukru. Podpieczone ciasto wyjąć na chwilę z piekarnika.
Na cieście rozsmarować masę śmietanową. Piec jeszcze 15-20 minut. Po wystudzeniu pokroić na porcje.Źródło: Życie na gorąco