Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jabłka w szlafroczkach"
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 232
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 39
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 21
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 70
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 66
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 232
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 39
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 21
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 70
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 66
Składniki
• na 4 sztuki •: 65 min •Porcja: 365 kcal •Cena porcji: ok. 2 zł
Płat francuskiego ciasta rozwiń, ułóż na ściereczce i pozostaw w pokojowej temperaturze, aż rozmarznie. W tym czasie jabłka umyj, wytrzyj. Następnie ostrożnie wytnij środki z pestkami, tak aby nie uszkodzić ścianek owoców.
Bakalie drobno posiekaj. Wymieszaj z brązowym cukrem i cynamonem. Wydrążone jabłka napełnij bakaliowym nadzieniem. Odetnij kawałek ciasta francuskiego, wytnij z niego listki. Resztę potnij na 4 kwadraty. Jabłka ustaw na kwadratach ciasta. Rogi unieś do góry, zlep ponad jabłkami. Przylep listki.
Jabłka w szlafroczkach ustaw na blasze przykrytej pergaminem. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C. Piecz ok. 30 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Jabłka możesz podać z sosem waniliowym, czekoladowym, bitą śmietaną lub lodami.Źródło: Naj