Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jarskie kotleciki z ciecierzycy"
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 183
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5297
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 183
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5297
Składniki
Ciecierzycę płuczę na sitku, następnie przesypuję do garnka i zalewam 3 szkl. wody. Pozostawiam na 10 godzin. Po tym czasie osączam ją, ponownie płuczę i zalewam 3 szkl. wrzątku. Gotuję ok. 60 min, do czasu, aż wchłonie płyn, zrobi się miękka, ale nie zacznie się jeszcze rozpadać (najpierw bez przykrywania, a ostatnie 30 min z lekko uchyloną pokrywką). Pod koniec gotowania ciecierzycę lekko solę do smaku. Gotową zdejmuję z ognia i studzę.
Ciecierzycę miksuję w blenderze. Pieczarki i cebulę obieram, kroję w kosteczkę, podsmażam na oleju. Dodaję do ciecierzycy razem z obranym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokrojoną w kostkę papryką oraz posiekaną natką pietruszki.
Dodaję suszone zioła, jajko, mąkę oraz przyprawy do smaku. Wyrabiam masę, formuję z niej niewielkie kotleciki. Obtaczam je w bułce tartej i smażę na oleju, na małym ogniu, na rumiano z obu stron.Kotleciki serwuję np. z sosem czosnkowym oraz z surówką.
<strong>Marta Pedo z Kroczyna</strong>Źródło: Tina