Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kajmak orzechowo-migdałowy"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9845
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 244
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9845
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 244
Składniki
Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy proszek do pieczenia i 6 żółtek. Zagniatamy na jednolite ciasto, dzielimy na pół. Każdą część osobno podpiekamy przez 10 minut w temperaturze 200oC.
Z białek ubijamy pianę, dodając do niej najpierw cukier, potem mąkę ziemniaczaną. Na każdy z podpieczonych placków wykładamy połowę piany, posypujemy ją rozdrobnionymi orzechami włoskimi. Obydwa placki pieczemy ok. 15 minut na złoto.
Zamkniętą puszkę mleka zalewamy całkowicie wodą, gotujmy 3 godziny na małym ogniu, studzimy. Masło miksujemy, dodając stopniowo ostudzony kajmak z puszki. Pierwszy placek smarujemy połową masy kajmakowej, nakrywamy ją drugim plackiem ciasta. Lekko dociskamy, smarujemy drugą częścią masy i posypujemy płatkami migdałowymi.
Czas przygotowania: 200 minut. Cena jednej porcji: ok. 1,60 zł
Wartość odżywcza jednej porcji: 645 kcal. Białko: 17 g/Tłuszcz: 57 g/Węglowodany: 48 g.Źródło: Rewia