Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wciągająca przekąska, która sprawdzi się podczas zabaw karnawałowych i nie tylko. "Pączki" można zajadać same lub pobawić się z nadzieniem. Tutaj ogranicza Cię tylko Twoja wyobraźnia! Potrzebny: papier do pieczenia, rękaw cukierniczy (najlepiej plastikowy).
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 259
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 179
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 474
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 67
Burgery to amerykański klasyk, który doskonale sprawdzi się podczas wiosennyc...
Odsłon: 139
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 259
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 179
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 474
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 67
Burgery to amerykański klasyk, który doskonale sprawdzi się podczas wiosennyc...
Odsłon: 139
Składniki
W garnku rozpuść masło, wlej dwie szklanki wody lub mleka, dodaj szczyptę soli (ok. pół łyżeczki), cukier lub cukier wanilinowy . Całość zagotuj, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką. Zmniejsz moc palnika. Zacznij dodawać powoli mąkę i energicznie mieszaj ciasto (tak jak robi się karpatkę). Uważaj, aby nie przypalić ciasta. Ciasto ostudź. Nie może być ciepłe. Kiedy ciasto jest ochłodzone będziesz dodawał do niego po jednym jajku i cały czas miksował. Ciasto musi mieć gładką konsystencję.
Rozłóż papier do pieczenia, naszykuj szprycę lub rękaw cukierniczy. UWAGA: materiałowy rękaw cukierniczy może okazać się za słaby. Ciasto jest grubsze i może spowodować pękanie szwów. Ciasto umieść w szprycy/rękawie i na papierze zacznij tworzyć wzorki. Mogą być kółeczka, kwiatki, grubsze "zawijasy" (do których można włożyć różne masy) lub tradycyjne "pręty".
Teraz musisz nożyczkami pociąć papier do pieczenia tak, aby każdy pączek był oddzielnie. Rozgrzej w garnku olej/smalec - musi być dobrze rozgrzany. Kiedy zaczniesz wrzucać pączki, zmniejszysz moc palnika.
Pączki wrzucaj do garnka, ściągnij papier do pieczenia. Smaż po ok 1-2 minuty z każdej strony.
Pączki wykładaj na talerz pokryty ręcznikami papierowymi, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Następnie umieść wszystko w misce, posyp cukrem pudrem. Grubsze pączki np. "bączki" będą chrupkie na zewnątrz, a środku puszyste. Te cienkie będą całe chrupiące. Każdy lubi inne, więc u nas przygotowuje się oba rodzaje. Próbuj co smakuje Tobie i się tym baw :)