Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Koreańska kawa Dalgona podbiła, w ostatnim czasie, świat. Jeśli poddaliście się już temu kulinarnemu trendowi i kawa Wam smakowała, spróbujcie tego ciasta. Szaleństwo na ta pyszna kawę zawitało również do mojej kuchni. Dzisiaj pokażę Wam jak zainspirowała mnie ona do zrobienia tego pysznego ciasta.
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1133
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 622
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 176
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 370
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1133
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 622
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 176
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 370
Składniki
CIASTO: DO MISKI WBIĆ JAJKA I UTRZEĆ JE, WRAZ Z CUKRAMI NA PUSZYSTĄ MASĘ. DO UTARTYCH JAJEK DODAĆ KOLEJNO OLEJ I MLEKO, CAŁY CZAS MIESZAJĄC. CIASTO MOŻNA ZROBIĆ ZA POMOCĄ MIKSERA RĘCZNEGO. KIEDY SKŁADNIKI DOBRZE SIĘ POŁĄCZĄ, DODAĆ DO NICH KAWĘ I PRZESIAĆ MĄKĘ WRAZ Z SOLĄ, SODĄ I KAKAO. CAŁOŚĆ DOBRZE WYMIESZAĆ ZA POMOCĄ SZPATUŁKI. GOTOWE CIASTO PRZELAĆ DO TORTOWNICY O ŚREDNICY 22 CM. SPÓD TORTOWNICY WYŁOŻYĆ PAPIEREM DO PIECZENIA.
PIEC W NAGRZANYM PIEKARNIKU, W TEMPERATURZE 180 ST. C PRZEZ 35 – 40 MINUT. DO SUCHEGO PATYCZKA. UPIECZONE CIASTO WYSTUDZIC NA KRATCE I PRZEKROIĆ POL, TWORZĄC DWA RÓWNE BLATY.
KREM: DO MISKI WSYPAĆ KAWĘ CUKIER ORAZ WRZĄTEK. ZACZĄĆ UBIJAĆ TRZEPACZKA. KIEDY KAWA ZACZNIE SIĘ PIENIĆ, ZA POMOCĄ MIKSERA UBIĆ JA NA SZTYWNA PIANE. TAK JAK UBIJAMY BIAŁKA NA BEZE. W OSOBNEJ MISCE UBIĆ ŚMIETANĘ WRAZ CUKREM PUDREM I SERKIEM MASCARPONE. OBA KREMY ZE SOBA POŁĄCZYĆ I DOBRZE WYMIESZAĆ.
MOŻNA ODŁOŻYĆ TROCHĘ UBITEJ NA SZTYWNO KAWY DO OZDOBY CIASTA. GOTOWYM KREMEM PRZEŁOŻYĆ BLATY CIASTA. CIASTO POSMAROWAĆ RÓWNIEŻ KREMEM Z WIERZCHU I UDEKOROWAĆ WEDŁUG UZNANIA. DO DEKORACJI MOJEGO CIASTA UŻYŁAM KREMU, SPIENIONEJ KAWY, ZIARENEK KAWY I LISTKÓW MIĘTY.
SMACZNEGO!