Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kawowy warstwowiec z wiśniami"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3159
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 268
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3159
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 268
Składniki
Czas przygotowania: 80 minut (bez chłodzenia ciasta). 1 porcja: 410 kcal. Cena porcji: 2,40 zł
Jajka wymieszaj z 4 łyżkami gorącej wody, cukrem i 1 torebką cukru waniliowego. Następnie ubij na puszystą masę w gorącej kąpieli wodnej. Delikatnie wymieszaj z mąką i proszkiem. Odmierz 1/3 ciasta, połącz je z migdałami. Resztę ciasta wymieszaj z kakao.
blachy wyłóż pergaminem. Na jednej rozsmaruj ciasto migdałowe, na pozostałych po porcji ciasta czekoladowego. Piecz po 20 minut w 175 st. Wystudź.
Żelatynę namocz, a kiedy spęcznieje, rozpuścić ją, podgrzewając na małym płomieniu. Kawę rozpuść w 6 łyżkach wrzątku. Ubij 4 szklanki śmietany z 2 cukrami waniliowymi. Wymieszaj z kawą. Ostrożnie połącz z żelatyną.
Jeden czekoladowy placek ułóż na blasze. Posmaruj 1/3 kremu, posyp wiśniami i połóż drugi placek czekoladowy. Przykryj go 1/3 kremu i plackiem migdałowym. Rozsmaruj na nim resztę kremu. Schładzaj 3 godziny.
Resztę śmietany ubij z ostatnim cukrem waniliowym i zagęstnikiem. Wyciśnij przez szprycę na wierzch kremówki, Przed podaniem oprósz kakao.Źródło: Tina