Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Keks nafaszerowany mieszanką tropikalną kandyzowanych owoców, jednak można go przyrządzić z tradycyjnymi świątecznymi bakaliami.
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 17
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 202
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 175
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 17
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 202
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 175
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Same żółtka utrzyj na bardzo gęstą masę z cukrem, podczas ucierania dodaj sok z cytryny oraz skórkę otartą z 1 sztuki. W osobnej misce ubij na sztywną pianę białka (najlepiej z dodatkiem szczypty soli).
Pianę z ubitych białek przełóż do masy jajecznej, dodaj przesianą mąkę, a na sam koniec dodaj mieszankę tropikalną. Wszystko dokładnie wymieszaj, jednak powoli, by nie utracić powietrza, które zostało wtłoczone w białka. Gotową masę przełóż do formy solidnie wysmarowanej tłuszczem. Wymiary formy keksówki to około 34 cm.
Całość zapiecz w temperaturze 160 stopni (termoobieg) przez około 50 min. Pozostaw po upieczeniu na chwilę do ostudzenia.