Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis jest bardzo prosty, a ciasto bardzo smaczne, zwłaszcza będzie smakować wielbicielom maku. Ten keks to prawie sam mak i bakalie. Ciasto jest odpowiednio wilgotne, bardzo makowe, a jego makowy smak jest wzbogacony smakiem bakali. Robi się go szybko i nie ma obaw, że nie wyjdzie.
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 31
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 127
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 111
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 110
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 31
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 127
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 111
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 110
Składniki
Sparzony mak odcedzamy na gęstym sicie i trzykrotnie przekręcamy przez maszynkę Białka oddzielamy od żółtek Żółtka ucieramy z cukrem na kogel - mogel. Gdy masa jajeczna jest ju prawie biała dodajemy mak i delikatnie mieszamy
Do masy makowej dodajemy rozdrobnione bakalie i bułkę tartą. Mieszamy Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier waniliowy Masę makową łączymy delikatnie z pianą z białek i przekładamy do keksówki (10 x 30 cm ) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia
Pieczemy ok 60 minut w temp 180 stopni na ustawieniu góra - dół Po upieczeniu studzimy, wyjmujemy z formy i dekorujemy, Ja polałam ciasto lukrem cytrynowym i przystroiłam bakaliami i owocami