Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Keks marmurek"
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 273
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 50
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 47
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 79
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 89
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 273
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 50
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 47
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 79
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 89
Składniki
Czas przygotowania: około 90 minut
Masło (lub margarynę) utrzeć ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka połączyć z masą maślaną. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Na koniec ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.
Ciasto rozdzielić na trzy części. Do jednej części dodać kakao i mleko, do drugiej – mielone orzechy, natomiast trzecią pozostawić bez dodatków.
Podłużną foremkę o dł. 25 cm posmarować tłuszczem. Nakładać naprzemiennie jasne, kakaowe i orzechowe ciasto. Delikatnie przemieszać całość widelcem tak, żeby powstał charakterystyczny marmurkowy wzorek. Formę z ciastem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 60 minut. Wystudzić.
Polewę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Wystudzone ciasto oblać grubą warstwą polewy. Można udekorować orzechami i miętą.Źródło: Życie na gorąco