Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Keks orzechowy jest wyśmienity i wbrew pozorom wcale nie jest trudny.
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 54
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 984
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 106
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 142
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 54
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 984
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 106
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 142
Składniki
Keksówkę o długości ok. 25cm wykładamy pergaminem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 165°C.
Cukier ucieramy z miękkim masłem do czasu uzyskania puszystej masy. Dodajemy stopniowo rozmącone jajka naprzemiennie z mąką. Do ostatniej połówki mąki w szklance dodajemy proszek do pieczenia i wsypujemy do masy.
Orzechy, migdały, otartą skórkę z pomarańczy, żurawinę i czekoladę pokrojoną w grubą kostkę wrzucamy do miski i obsypujemy mąką - tak aby pokryła każdy składnik.
Następnie dodajemy nasze bakalie z czekoladą do ciasta i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Kiedy uzupełnimy całą keksówkę, spodem łyżki robimy niewielkie zagłębienie wzdłuż środka ciasta.
Pieczemy około godzinę. Studzimy w formie i kiedy ciasto będzie zimne wyjmujemy z blaszki, obdzieramy papier i układamy na talerzu. Aby keks jak najdłużej zatrzymał swoją świeżość owijamy go bawełnianą ściereczką.