Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Keks piaskowy z likierem migdałowym"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27473
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 165
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 190
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1210
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27473
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 165
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 190
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1210
Składniki
Czas przygotowania: 75 minut. 1 porcja: 275 kcal. Cena porcji: 1,15 zł
Miękkie masło utrzyj razem z cukrem pudrem na puszystą jasnokremową masę. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wstaw do lodówki, a żółtka kolejno dodawaj do ucieranej masy.
Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Małymi porcjami domieszaj do masy maślano-jajecznej. Dołóż rdzeń wanilii. Wlej likier. Dobrze utrzyj mikserem.
Schłodzone białka wymieszaj ze szczyptą soli. Ubij na sztywno. Pianę z białek delikatnie połącz z ciastem. Na koniec dodaj grubo pokrojone bakalie. Foremkę keksową posmaruj masłem, oprósz kaszą manną. Napełnij przygotowanym ciastem. Wierzch wyrównaj łyżką.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz 40–50 minut (do tzw. suchego patyczka).
Gotowe ciasto ostrożnie wyjmij, przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do wystudzenia. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem, udekoruj marcepanowymi ozdobami.Źródło: Tina