Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Keks z białek pod pierzynką"
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5216
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4989
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 49
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 222
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5216
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4989
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 49
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 222
Składniki
Masło stop w rondelku. Odstaw do ostygnięcia. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, zmielonymi orzechami oraz cynamonem. Wsyp pokrojone rodzynki i orzechy.
Białka (dobrze, by były wcześ niej schłodzone) ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier, cały czas ubijając mikserem na wolnych obrotach.
Delikatnie mieszając łyżką ubitą pianę, dodawaj stopniowo przesianą mąkę i przestudzone masło. Jeszcze raz wymieszaj. Ciasto przełóż do formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piecz 45-50 minut w 180 st. do tzw. suchego patyczka. Ostudź.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dosypując cukier. Cytrynę sparz, z połowy zetrzyj skórkę, wyciśnij sok. Sok dodaj do śmietany, wymieszaj. Posmaruj nią zimny keks. Ułóż orzechy, posyp skórką.Źródło: Tina