Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Klasyczna babka piaskowa"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 17
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 201
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 171
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 17
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 201
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 171
Składniki
Masło ogrzewamy w garnku lub na patelni do momentu roztopienia i zestawiamy z ognia. Jajka ubijamy z cukrem na gładką masę, wlewamy przestudzone, ale jeszcze ciepłe masło i dalej ubijamy. Porcjami dodajemy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia Następnie dodajemy aromat. Całość dokładnie mieszamy. Do 1/3 ciasta dodajemy kakao.
Formę babkową z kominkiem smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy trochę jasnego ciasta, potem ciemne i znów jasne.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez około 40 minut. Po wyjęciu z formy i przestudzeniu babkę posypujemy cukrem pudrem albo dekorujemy polewą.
Rada
Zamiast kakao możemy dodać do 1/3 ciasta skórkę startą z cytryny. Wówczas po wyjęciu babki z pieca polewamy ją sokiem wyciśniętym z całej cytryny. Do babki można też dodać rodzynki.
(bez czasu pieczenia): 20 minut; Porcja: 240 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie