Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Klasyczna karpatka. Jak z cukierni"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27448
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 155
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 178
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1169
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27448
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 155
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 178
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1169
Składniki
Ciasto: masło zagotuj ze szklanką wody. Wsypuj mąkę, mieszając, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Przestudź je i zmiksuj, dodając po jednym jaj ku. Na końcu wsyp proszek do pieczenia i sól.
Ciasto podziel na 2 części. Upiecz na blaszkach (24x36 cm) wyłożonych papierem: ok. 25 min w 180°C.
Masa: Połowę mleka i cukier zagotuj. Resztę mleka zmiksuj z żółtkami, mąkami i cukrem. Wlej na gotujące się mleko, mieszaj do zgęst nienia. Wystudź, zmiksuj z masłem. Masą posmaruj jeden blat ciasta, połóż drugi blat, dociśnij i schłodź.
Czas przygotowania 45 min, ilość porcji 10, cena za porcję 2,50 złŹródło: Chwila dla Ciebie