Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczna rolada która zawsze się udaje. Proste i pyszne ciasto dla każdego.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 99
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 99
Składniki
Dzień wcześniej przygotowuję galaretkę wg. instrukcji jak na opakowaniu. Ubijam 5 białek ze szczyptą soli a w połowie ubijania delikatnie wsypuję cukier oraz cukier wanilinowy. Ubijam dalej i dodaję żółtka (po jednym). W osobnej misce łączę mąkę,kakao oraz proszek do pieczenia. Mąkę i kakao przesiewam przez sitko. Składniki suche łączę z resztą składników już drewnianą łyżką bardzo delikatnie by masa nie opadła. Biszkopt piekę do suchego patyczka ok. 15 minut w 170 stopniach. Nie należy piec zbyt długo. Od razu po upieczeniu jeszcze gorące przekładam na wilgotną ściereczkę i z jej pomocą zwijam roladę. Tak zwiniętą odstawiam do całkowitego schłodzenia. Masa: Śmietankę ubijam wraz z cukrem pudrem i dodaję serki marscapone oraz 2 Fixy by masa była sztywna. . Mieszam tylko do połączenia składników. Masę wykładam na zimną roladę i na brzegu układam prostokątne paski galaretki. Zwijam dokładnie i szczelnie. Górę dekoruję pozostałościami masy i ewentualnie galaretkami i kawą. chłodzę najlepiej noc.