Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Klopsiki w białym sosie"
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 19
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 48
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 43
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 856
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 189
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 19
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 48
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 43
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 856
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 189
Składniki
Mięso mielone przełóż do miski. Połówkę obranej cebuli bardzo drobno posiekaj. Dodaj do mięsa razem z jajkiem. Wsyp tyle bułki tartej, by z masy dało się formować klopsy.
Przygotowaną masę mięsną dopraw do smaku solą, pieprzem oraz słodką mieloną papryką. Zwilżonymi dłońmi formuj małej klopsy.
W rondlu zagotuj rosół (możesz też użyć bulionu drobiowego z kostki). Na wrzątek wrzuć klopsy. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem około 25 minut. Na koniec zmniejsz ogień i wlej słodką śmietankę. Jeszcze chwilę razem ogrzewaj.
Gotowy sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem, szczyptą cukru i odrobiną soku wyciśniętego ze sparzonej cytryny. Umyj i posiekaj kilka gałązek ulubionych ziół (szczypiorku, koperku lub natki). Dodaj do potrawy tuż przed podaniem.Źródło: Świat kobiety