Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, podzielne mocno kokosowe ciasto z delikatnym budyniowym kremem.
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2760
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 48
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 71
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 239
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 170
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2760
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 48
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 71
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 239
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 170
Składniki
Mąkę przesiać, zrobić w niej zagłębienie, wybić jaja, dodać masło, cukier i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Budyń rozmieszać w niewielkiej ilości mleka, resztę przelać do garnuszka, dodać cukier i podgrzewać. Gdy mleko zacznie wrzeć dodać rozmieszany budyń i gotować do czasu,aż będzie on gęsty. Przygotowaną wcześniej blaszkę wyłożyć ciastem, wyłożyć na niego gorący budyń.
Następnie przygotować masę kokosową. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na gęstą pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i ubijać do czasu, aż masa będzie gładka, lśniąca i nie będzie czuć cukru. W rondelku rozpuścić masło i je przestudzić. Do ubitych białek dodać żółtka, delikatnie wymieszać. Następnie dodać wiórki kokosowe i przestudzone masło- delikatnie wymieszać.
Masę kokosową wyłożyć na masę budyniową, wyrównać. Gotowe ciasto włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec przez około 50 minut.