Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lamingtony, kokosanki lub kudłacze pod tymi nazwami kryją się pyszne ciasteczka biszkoptowe oblane kakaową polewą i obficie posypane wiórkami kokosowymi. W przepisie prezentowanym poniżej do ciasta został dodany miód, który wzbogaca smak i kolor ciasta. Przepis na kokosanki pochodzi ze starego zeszytu z przepisami mojej mamy. Przepis ten, jak to kiedyś bywało, trafił do niego pocztą pantoflową właśnie od cioci Tereski
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 157
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 83
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 91
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 6434
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 137
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 157
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 83
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 91
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 6434
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 137
Składniki
Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem pudrem, ciągle ucierając dodajemy płynny miód i rozpuszczone przestudzone masło, po łyżce dodajemy przesianą mąkę z sodą. Następnie cienkim strumieniem wlewamy mleko. Ciasto przekładamy na dużą blachę (36 cm x 26 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C 25-30 minut, do suchego patyczka. Ciasto przekładamy na kratkę do ostudzenia, najlepiej na całą noc. Ciasto kroimy w kostki o wymiarach około 3 cm x 3 cm x 3cm. Polewa: Składniki na polewę przekładamy do rondelka i podgrzewamy ciągle mieszając do zagotowania. Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając przez 5 minut, masa powinna lekko zgęstnieć. Kostki ciasta nabijamy na długą wykałaczkę i zanurzamy w lekko ciepłej polewie, a następnie obficie obtaczamy w wiórkach kokosowych. Porada: Jeśli polewa przestygnie i za bardzo zgęstnieje należy ją podgrzać. Kokosanki od razu po przygotowaniu są gotowe do jedzenia. Przechowujemy je przykryte np. pod kloszem do 2 tygodni.