Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Ta tarta to prawdziwa uczta dla podniebienia :) Nie wymaga pieczenia, fajnie się prezentuje i możecie użyć do niej dowolnych sezonowych owoców. Delikatne wnętrze panna cotta z mleczkiem kokosowym i jagodami idealnie współgra ze słodkim spodem na bazie ciastek oreo.
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3160
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 269
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3160
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 269
Składniki
Masło z czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciastka zmiksować na piasek. Do ciastek dodać płynne masło z czekoladą. Wymieszać do powstania "mokrego piasku". Wysypać na formę do tarty i dokładnie wylepić spód i boki, dociskając np. dnem szklanki. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach ciepłej wody. W rondlu podgrzać (ale nie doprowadzić do zagotowania) śmietanę z mlekiem kokosowym, cukrem i ekstraktem z wanilii. Do gorącej śmietany dodać żelatynę i dokładnie wymieszać rózgą. Jagody zblendować. Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się skórek. Dodać do przestudzonej panna cotty i wymieszać. Tężejącą panna cottę wylać na spód i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem udekorować owocami i świeżą miętą. Wyjąć z lodówki na ok. 20 minut przed krojeniem, aby tarta miała temperaturę pokojową.
Rady: Do panna cotty można użyć mrożonych jagód, które należy wcześniej rozmrozić. Z soku jagodowego możecie zrobić wzorek nakrapiając wierzch tarty kropelkami i rozsmarowując je wykałaczką. Jeśli chcecie uzyskać bardziej intensywny kolor fioletowy panna cotty zwiększcie ilość jagód, zwiększając jednocześnie ilość żelatyny. Jeśli używacie laski wanilii należy przeciąć ją na pół, wydrążyć nożem miąższ i wraz z całą laską dodać do śmietany. Laskę wanilii usunąć po zagotowaniu.