Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kołacz porzeczkowy"
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 110
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1929
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2716
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 716
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 110
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1929
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2716
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 716
Składniki
Mąkę przesiej do miseczki i wymieszaj z cukrem. Mleko podgrzej, rozpuść w nim masło i drożdże. Wlej do miseczki z mąką i cukrem. Dodaj jajka. Zgnieć. Kiedy ciasto zacznie odstawać od rąk, odstaw je w ciepłe miejsce na godzinę.
Porzeczki przebierz, oderwij od gałązek, opłucz, osusz i posyp cukrem waniliowym. Dodaj pokruszone biszkopty. Wymieszaj. Tortownicę wyłóż pergaminem. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, oderwij ok. 1/3. Pozostałym ciastem wylep tortownicę. Na spód włóż masę porzeczkową. Brzeg placka zawiń do środka.
Z reszty ciasta uformuj wałeczki. Zrób z nich kratkę na wierzchu ciasta. Piecz je 50 minut w 180°C. Posyp cukrem pudrem.Źródło: Naj