Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Korzenne ciasteczka - choinki"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 275
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 260
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 244
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 359
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 275
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 260
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 244
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 359
Składniki
Olej wlej do rondelka. Dodaj cukier, miód oraz cukier waniliowy. ogrzewaj, ciągle mieszając, tak długo, aż się zagotują. Odstaw do ostygnięcia.
Dodaj do masy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, jajka, przyprawę do pierników i cynamon. Ciasto wymieszaj, przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Dużą blachę (z piekarnika) wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wyłóż przygotowane ciasto, wygładź powierzchnię. Nożem lub foremkami zaznacz na cieście różnej wielkości gwiazdki. Piecz około 45 min w 180 st. Po ostudzeniu wykrój zaznaczone wcześniej gwiazdki. Dekoruj je lukrem i układaj, tworząc choinki.
Czas ok. 75 min; porcja – 320 kcal, cena 90 gr.
Kojarzący się ze świętami Bożego Narodzenia zapach domowego piernika to zasługa dodawanych do ciasta korzennych przypraw. Możesz zastosować gotową mieszankę lub skomponować własną. Pamiętaj, by nie zabrakło w niej cynamonu, sproszkowanego imbiru, mielonych goździków, a także odrobiny pieprzu, najlepiej białego.Źródło: Świat kobiety