Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Korzennny keks marchewkowy"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 718
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 82
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 718
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 82
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
ok. 90 minut
Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pomarańczę i cytrynę sparzyć wrzątkiem. Z połowy każdego z owoców zetrzeć skórkę, z całej pomarańczy i cytryny wycisnąć sok. Orzechy posiekać. Odłożyć łyżkę posiekanych orzechów i 2 łyżki startej marchwi do dekoracji.
Jajka utrzeć z solą z cukrem. Dolać olej i sok z pomarańczy, wsypać skórkę z cytrusów. Szybko wymieszać mikserem. Mąkę wymieszać z posiekanymi orzechami i mielonymi migdałami. Dodać proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową, imbir i cynamon.
Sypkie porcjami dodawać do masy jajecznej. Dołożyć startą marchew. Ciasto wymieszać łyżką. Przełożyć do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą foremki (11x30 cm). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 60 minut.
Ciasto studzić 10 minut w foremce. Potem na kratce kuchennej. Twaróg utrzeć z sokiem cytrynowym i cukrem pudrem. Wystudzone ciasto przekroić na dwa placki. Przełożyć je połową kremu. Resztę kremu rozsmarować na wierzchu ciasta. Udekorować je odłożonymi orzechami i marchewką.Źródło: Życie na gorąco