Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Korzenny miodownik"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 28
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 212
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 229
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 28
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 212
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 229
Składniki
Masło stop razem z miodem, odstaw do przestudzenia. Mąkę przesiej do miseczki z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika. Wbij jajko. Wlej masło z miodem. Zagnieć gładkie ciasto.
Foremkę w kształcie gwiazdy posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Wylep ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz około 40 minut. Wystudź.
Zawiń miodownik w lnianą ściereczkę i odstaw w chłodne miejsce na 1–2 dni, aby ciasto skruszało. Potem posmaruj je powidłami.
Śmietanę ubij z cukrem pudrem i zagęstnikiem.Wymieszaj z mielonymi orzechami. Wyłóż na ciasto.
Marcepan rozwałkuj na stolnicy oprószonej cukrem pudrem. Z placka wytnij dużą gwiazdę oraz kilka małych do dekoracji. Warstwę śmietany przykryj marcepanową gwiazdką, ułóż pozostałe marcepanowe dekoracje oraz cukrowe perełki. Oprósz cukrem pudrem.
ok. 80 minut. Kruszenie ciasta ok. 2 doby, 1 porcja ok. 470 kcal.Źródło: Tina