Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to wypiek, który cieszy się ogromną popularnością. I nie ma się co dziwić. Połączenie ciasta kakaowego i masy kajmakowej to zawsze duet doskonały. Kostka alpejska to wypiek przy którym trzeba się nieco napracować, ale zarazem jest wart swojego wysiłku.
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 38
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 733
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 84
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 203
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 38
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 733
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 84
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 203
Składniki
Ciasto: Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno stopniowo dosypując cukier puder. Do masy dodajemy żółtka, miksujemy. Dodajemy mąkę wraz z pozostałymi składnikami. Krótko miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą formy do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut(do tzw. suchego patyczka). Studzimy. Krem kajmakowy: Pojedynczo obie czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Miękkie masło ucieramy, dodajemy stopniowo kawę rozpuszczalną i przestudzone czekolady. Miksujemy. Do masy dodajemy pokruszone beziki. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Nasączenie: Ciepłą wodę łączymy z likierem. Mieszamy i studzimy. Bita śmietana: Śmietanę ubijam z cukrem. Wystudzone ciasto nasączam. Następnie układam masę kajmakową. Chłodzę około 30 minut. Następnie na masę szprycuję bitą śmietanę i posypuje kakao. Chłodzę dwie godziny, a najlepiej całą noc.
Zapraszam na mojego bloga!