Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kotleciki z kaszy mazurskiej, cukinii i zielonego groszku"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2121
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 968
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 209
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20983
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2121
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 968
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 209
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20983
Składniki
4 porcje • : 35 min • smażenie: 10 min • 220 kcal/porcja • 3 zł/porcja
Ugotuj kaszę mazurską w dwóch szklankach wody. Powinna być trochę kleista (z ugotowanej na sypko trudno będzie uformować kotlety tak, aby się nie rozpadały).
Cukinię zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Trochę ją posól, odstaw na kilka minut i wyciśnij z niej wodę.
Kaszę rozgnieć widelcem. Dodaj do niej roztrzepane jajka i cukinię. Posiekaj drobno cebulki i natkę. Wrzuć je do masy. Dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj zielony groszek i sok z cytryny. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Uformuj w dłoniach kotleciki, opanieruj je bułką tartą. Rozgrzej olej na patelni. Smaż kotleciki na średnim ogniu, po 3-5 minut z każdej strony.
Podawaj z kleksem jogurtu, plasterkiem pomidora, posypane kiełkami.Źródło: Olivia