Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudowna śmietanka , rumowe rodzynki, bezy i bakalie. Jak nazwa wskazuje rodzynki sułtańskie. To moje wspomnienie luksusu w ciężkich czasach PRL-u. Ze znajomymi jeździliśmy do Domów Towarowych Centrum w których mieściła się kawiarenka z tym pysznym deserem.
chciałam zrobić ciekawe danie i chyba się udało, polecam
Odsłon: 135
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5229
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4998
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 62
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 231
chciałam zrobić ciekawe danie i chyba się udało, polecam
Odsłon: 135
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5229
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4998
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 62
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 231
Składniki
Porcja dla 2 osób. Rodzynki sułtanki zalać do przykrycia gorącą wodą i łyżką rumu. Im dłużej poleżą tym lepiej, potem odcedzić. Schłodzoną śmietanę ubić pod koniec dodać oba cukry. Ubitą sztywną śmietanę podzielić na dwie części. Do jednej dodać część rodzynek w rumie, do drugiej kakao i łyżkę rumu, wymieszać. Na spód pucharków wkruszyć trochę bezy, nałożyć kakaową śmietankę, potem białą. Wierzch posypać resztą rodzynek, bezy i posiekanymi bakaliami. Można dodać owoce.