Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kremowe cytrynki"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 14
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 200
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 170
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 14
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 200
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 170
Składniki
Mąkę pszenną przesiej. Dodaj 3 łyżki cukru, 1/2 kostki masła, 1 jajko i 3 łyżki wody. Zagnieć ciasto. Schładzaj je 30 minut. Ciasto rozwałkuj, z placka wytnij krążki, wylep nimi silikonowe foremki. Spody piecz 30 minut w 200 st. Wystudź.
Z cytryn wyciśnij sok. Sok wymieszaj z 2 szkl. wody i 1 szkl. cukru. Dodaj resztę masła i zagotuj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 1/2 szkl.wody, wlej do gotującego się płynu, gotuj minutę.
Pozostałe 4 jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Wszystkie żółtka (w sumie 6) wymieszaj z 2 łyżkami wody, połącz z gorącym kremem. Rozsmaruj go na kruchym spodzie. Wstaw na godzinę do lo dówki.
Białka ubij, dosypując pozostały cukier. Na każdej tarteletce połóż rozetkę bezy. Ponownie wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temp. 225 st. Piecz 5–8 minut.
Czas przygotowania: 75 minut (bez czasu chłodzenia). 1 sztuka: 370 kcal. Cena sztuki: 1,60 złŹródło: Tina