Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 5641
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 128
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 289
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 5641
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 128
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 289
Składniki
Ciasto rozwałkuj (mrożone musisz rozmrozić), podziel na osiem części, wylep nim formy na tartaletki. Uformuj wyższe brzegi, posmaruj je rozmąconym z wodą jajkiem.
Spód każdej tartaletki ponakłuwaj gęsto widelcem. Foremki wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni. Podpiekaj około 10 minut. W tym czasie ugotuj gęsty budyń z mleka, cukru i proszku waniliowego. Zdejmij go z ognia, ostudź.
Do zimnego budyniu dodaj kwaśną śmietanę. Masę starannie wymieszaj. Rozłóż na podpieczonych spodach. Udekoruj wiśniami (mrożonymi lub z kompotu) i płatkami migdałowymi. Ponownie wstaw do piekarnika. Dopiekaj jeszcze 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.
10 porcji, czas ok. 50 min; porcja – 320 kcal, cena 1,60 zł.Źródło: Świat kobiety