Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam prosty , nieskomplikowany przepis na przygotowanie pączków. Ciasto z dodatkiem piwa , wkładane do lodówki. Takie pączki przygotowywała nam moja babcia zawsze na tłusty czwartek i nie tylko. Pączki wychodzą pulchne i bardzo smaczne.
garnek, szklanka, garnuszek, ręcznik papierowy, talerz, łyżka cedzakowa,
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1046
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1046
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Składniki
Drożdże rozmieszać w zimnym mleku wraz z cukrem, posypać lekko mąką i zostawić na 10 minut pod przykryciem. Do miski przesiać mąkę dodać drożdże , jajka , szczyptę soli oraz piwo , dobrze wymieszać. Masło lub margarynę rozpuścić, chłodną dodać do masy drożdżowej , wyrabiać ciasto tak długo aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski i nie będzie lepić sie do rąk, dolewając resztę mleka. Po dokładnym wyrobieniu ciasto nakryć ścierką i włożyć na godzinę do lodówki. Po wyjęciu ciasto delikatnie przerobić. Odrywać po części ciasta , dłońmi rozpłaszczyć ciasto ( nie wałkujemy). Szklanką wycinamy kółka na jedne nakładamy powidła przykrywamy drugim kółkiem. Palcami dobrze zagniatamy w koło brzegi podobnie jak w pierogach i ponownie szklanką wycinamy, tak przygotowane odkładamy na ściereczkę zakrywając drugą ścierką. Olej mocno rozgrzewamy. Do rozgrzanego oleju wkładamy po kilka pączków , smażymy na złoty kolor. Po usmażeniu pączki wyciągamy łyżką cedzakową , kładziemy na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym, odsączając z nadmiaru tłuszczu.