Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Krucha tarta z jabłkami"
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 83
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1676
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2704
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 699
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 83
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1676
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2704
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 699
Składniki
60 min • Porcja 170 kcal • Koszt porcji 2,20 zł • Przepis na 10 porcji
Mieszam mąkę, szczyptę soli i cukier, dodaję margarynę i siekam. Wlewam żółtko i łyżkę śmietany. Jeśli ciasto jest za suche, dodaję więcej śmietany. Zagniatam gładkie i elastyczne ciasto. Dzielę na 2 części. Jedną z nich wylepiam dno i boki formy na tartę. Posypuję bułką tartą. Drugą połowę ciasta schładzam przez ok. pół godziny. Rozwałkowuję na wielkość formy, podsypując mąką.
Jabłka obieram, kroję na pół, usuwam gniazda nasienne i w ich miejsce kładę żurawinę. Jabłka układam na tarcie żurawiną do dołu. Posypuję cynamonem i cukrem. Przykrywam drugą częścią ciasta, odcinam wystające brzegi i nakłuwam widelcem. Piekę 30 minut w 180°C. Studzę i posypuję cukrem pudrem.Źródło: Kobieta i życie