Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 01-08-2021
Witam serdecznie, jagódek w lesie dużo, więc dzisiaj propozycja na pyszne ciacho z jagodami na kruchym spodzie. Ciasto jest bardzo smaczne, polecam wypróbować przepis bo naprawdę warto.
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 510
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 174
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 122
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14661
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 50
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 75
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 510
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 174
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 122
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14661
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 50
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 75
Składniki
Najpierw przygotuję ciasto: Do miski wsypuję mąkę, cukier puder, szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i lekko schłodzone masło. Składniki miksuję, tak aby powstały grudki przypominające kruszonkę. Następnie dodaję żółtka, śmietanę i nadal miksuję tak żeby składniki dobrze się połączyły. Na koniec ciasto wykładam na blat podsypany mąką i formuję kulkę, wkładam do woreczka i do lodówki na około 30 minut.
Po około 30 minutach – podpiekanie spodu: Ciasto wyjmuję z lodówki i wałkuję na wielkość foremki, aby łatwiej było je rozwałkować blat oraz wałek oprószam mąką. Rozwałkowane przenoszę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie wyklejam ciastem dno. Górę nakłuwam widelcem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i podpiekam około 15 minut, tak żeby góra delikatnie się zrumieniła – następnie wyjmuję z piekarnika.
Kruszonkę przygotowuję w momencie gdy podpiekam ciasto: Na blat wykładam składniki na kruszonkę i łącze je ze sobą palcami, tak żeby powstały grudki, następnie przekładam na talerzyk i wstawiam do lodówki.
Przygotowanie sera: Białko ubijam na sztywną pianę. Do drugiej miski przekłam ser, dodaję cukier puder, kilka kropli aromatu i rozdrabniam mikserem. Następnie dodaję ubitą pianę i jeszcze przez chwilę miksuję. Tak przygotowany ser wykładam na podpieczone ciasto i równo rozprowadzam. Jagody przekłam do miski, a cukier puder i mąkę ziemniaczaną na sitko i oprószam jagody. Jagody wykładam na ser i posypuję kruszonką. Tak przygotowane ciasto piekę.
Pieczenie: Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 25 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczone wyjmuję z piekarnika i pozostawiam w foremce na około 10-15 minut, tak żeby zastygł sok. Następnie wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia. Kruche ciacho z jagodami jest gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa