Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grudzień to czas planowania oraz testowania świątecznych wypieków. Dlatego też zapraszam Was do przygotowania idealnie kruchych, maślanych ciasteczek z kilku prostych składników! Te ciasteczka od kilku lat goszczą na świątecznym stole w mojej rodzinie, a także stanowią idealny podarunek dla bliskich. Zapisz przepis i zachwyć najbliższych w święta! Przepis jest uniwersalny. Co to oznacza? Do ciasta możesz dodać zmielony mak, wiórki kokosowe czy zmielone orzechy! W ten sposób przygotujesz kruche ciasteczka w ulubionym smaku! Dodatkowo możesz je ozdobić w dowolny sposób → przepis na idealną polewę czekoladową i lukier cytrynowy już za tydzień!
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 53
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 86
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5946
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 89
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 53
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 86
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5946
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 89
Składniki
* Masło i margaryna powinny być miękkie. Wyjmij te składniki z lodówki na 2-3h przed przygotowaniem ciasta.
Mąkę przesiej przez sitko do miski. Do mąki dodaj resztę składników tj. masło, margarynę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jajka.
Składniki należy zagnieść aż do ich całkowitego połączenia. Miskę z gotowym ciastem owiń folią spożywczą. Schłodź ciasto w lodówce przez 30 minut.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wyjmij ciasto z lodówki. Blat/stolnicę podsyp mąką, a następnie wyłóż na nią część ciasta i rozwałkuj do grubości ok. 2-3mm. Jeśli ciasteczka wyjdą Ci cieńsze, piecz je krócej. *Podczas wałkowania podsypuj stale blat oraz ciasto mąką. W ten sposób ciasto nie przyklei się do żadnej z tych rzeczy, a wykrojone ciasteczka z surowej masy z łatwością przeniesiesz na blachę
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej wykrojone ciasteczka. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10-15 minut do zarumienienia.
Upieczone ciasteczka ostudź. Możesz je ozdobić polewą czekoladową, lukrem i ozdobami świątecznymi lub zjeść bez dodatków! Przechowuj w zamkniętym pojemniku do 4 tygodni.